Vitrin hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Kimlerde görülür? Nasıl tedavi edilir?

Vitrin hastalığı sessizce ilerleyerek aniden ortaya çıkan bir hastalıktır. Erken teşhisi oldukça önemlidir. Bu hatsalar yolda yürürken bacak ağrısı çekmeye başlar. Bu ağrı tek ya da iki bacakta olur ve aniden ortaya çıkınca kişi yürüyemez hale gelir. Vitrin Hastalığı denmesinin nedeni de budur zaten, bir anda durma ya da oturup dinlenme ihtiyacı hisseder hasta. Çoğu hasta da vitrine bakıyormuş gibi yapıp biraz dinlenerek durumu geçiştirmeye çalışır. Birkaç dakika dinlendikten sonra ağrı geçer ve hasta yeniden yürümeye başlar. Ancak bu durum yürümeye başladıktan bir süre sonra yine tekrarlar.

Vitrin hastalığı, bilimsel adıyla periferik arter hastalığı (PAD), bacaklardaki atardamarların daralması veya tıkanması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, bacak kaslarına yeterli kan akışının sağlanamamasına neden olur. Hastalar genellikle yürürken bacaklarında ağrı, kramp veya yorgunluk hissederler ve bu yüzden sık sık durup dinlenme ihtiyacı duyarlar. Bu belirtiler nedeniyle hastalık, kişilerin alışveriş yaparken vitrinlere bakmak için sık sık durmalarına benzetilerek “vitrin hastalığı” olarak adlandırılmıştır.

Vitrin hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Bacaklarda ağrı, kramp veya yorgunluk, özellikle yürürken.
  • Yürürken ağrı başlayıp, durunca geçmesi.
  • Bacaklarda soğukluk, uyuşma veya renk değişikliği.
  • Yaraların geç iyileşmesi veya bacaklarda enfeksiyon riskinin artması.

 

Risk faktörleri nelerdir?

  • Sigara içmek
  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Obezite
  • Yaşlılık (50 yaş üstü)

 

Sessiz İlerliyor

Periferik damar hastalığı genelde maalesef belirti vermeden sessiz ilerleyen bir hastalık. Bu nedenle genelde ileri aşamada belirtiler ortaya çıkıyor. En sık görülen belirtiler ise; kişinin günden güne yürüme mesafesinin kısalması, yürürken kalça, uyluk ve bacaklara kramplar şeklinde ağrı girmesi. Bu ağrının yürüyüş esnasında şiddetlenmesi ve kişinin yürürken dinlenmesine neden olur. Kişi bir süre dinlendikten sonra azalır ya da geçer ama yürümeye başladıktan belli bir süre sonra tekrar eder. Zamanla yürüme mesafesi kısalır. İleri evrede bacaklarda kılların dökülmesine, bacağın incelmesine, tırnakların kalınlaşmasına, cildin kurumasına neden olur. Önlem alınmazsa bu ağrılar daha ileri evrede istirahat halinde de görülmeye başlar. Hatta öyle şiddetlenir ki bu ağrılar, hastalar ağrıdan günlerce uyuyamaz, bacaklarını rahatlatmak için aşağı sarkıtmak durumunda kalır ve oturur pozisyonda uyumaya çalışır. Son evrede ise ayaklarda, topuk ve parmak uçlarında yaralar açılmaya başlar ve bu durum kangren ve uzuv kayıplarına kadar ilerler

Similar Posts